Maveballon – en fedmebehandling helt uden kirurgisk indgreb

I Danmark er der desværre i dag et stigende antal mennesker, der lider af svær overvægt og de følgesygdomme og livsstilsproblemer, der er forbundet med fedme.

Mange af disse mennesker kæmper for at tabe sig. De har afprøvet et hav af forskellige diæter og vægttabsmetoder med lille eller intet resultat, men ønsker for alt i verden ikke at få foretaget en fedmeoperation, der indbefatter, at de skal under kniven hos en kirurg.

Det er derfor en glædelig nyhed, at fedmebehandling i dag kan ske helt uden kirurgi med en såkaldt maveballon.

Hvad er en maveballon? Hvordan foregår en maveballon-behandling? Hvem kan med fordel vælge at få en maveballon-behandling? Og hvor i Danmark kan man få en maveballon-behandling? Det får du svar på i denne artikel.

Hvad er en maveballon?

En maveballon er en intragastrisk ballon dvs. en ballon, der placeres i maven endoskopisk. Maveballoner er lavet af silikone og der findes flere forskellige mærker blandt andet Orbera, Medsil og Spatz.

Forskellen på diverse typer af maveballoner er ofte i hvor lang tid maveballonen skal befinde sig i maven, samt hvor store mængder saltvand eller luft, der fyldes i den.

En maveballon som Spatz er dog helt særlig, idet den har en ventil, der gør det muligt at forøge eller mindske størrelsen på ballonen løbende efter placeringen i maven.

Hvordan foregår en maveballon-behandling?

Når en behandling med maveballon udføres placeres maveballonen i patientens mave gennem munden via en minimalt invasiv endoskopisk procedure, mens patienten er under lettere bedøvelse.

Efter placeringen i maven fyldes maveballonen med enten en saltvandsopløsning eller luft – kommende an på typen af ballonen. Meningen med dette er, at maveballonen optager plads i maven, hvilket gør, at patienten hurtigere føler sig mæt. Derved nedsættes patientens indtag af kalorier og dette kan sammen med andre tiltag bidrage til vægttab.

En maveballon skal ofte befinde sig i patientens mave i 6 eller 12 måneder, før den tages ud igen. Behandlingstiden er bestemt af typen af maveballon.

Behandling af fedme med maveballon begrænser sig dog ikke kun til nedlæggelsen af en maveballon i patientens mave, men inkluderer også et vægttabsforløb med fokus på kost og motion. Ofte vil patienten få udarbejdet en plan for ernæring og motion af en diætist, der også løbende vil have kontakt med patienten omkring udviklingen i vægttabet.

Hvem kan have gavn af en maveballon?

Mennesker, der lider af svær overvægt med BMI på 27 eller derover og ønsker at tabe sig uden at få foretaget et kirurgisk indgreb, kan få stor gavn af en maveballon.

Derudover kan folk, der lider af slidgigt eller rygsmerter og ikke kan træne sig slanke være kandidater til en behandling med maveballon. Det samme gælder kvinder, der forsøger at blive gravide og ønsker et hurtigt vægttab.

Det er vigtigt at pointere at ikke alle maveballon-patienter oplever lige stor succes med vægttab igennem en maveballon.

Hvor kan man få en fedmehandling med maveballon?

I Danmark er maveballon-behandlingen relativt ny og der er desværre ikke så mange klinikker, der tilbyder fedmebehandling med maveballon. Det er heller ikke en så udbredt behandling i det offentlige.

Én af de etablerede klinikker i Norden, der har erfaring med at nedlægge en ballon i maven på fedmepatienter er Gastriball, der har klinikker både i Danmark, Sverige og Norge.

De tilbyder behandling med maveballoner af typerne Orbera, Spatz og Medsil og laver en gratis forundersøgelse, hvor de vurderer, om du er egnet til en maveballon.

You may also like...