Ægtepagt: Ønsker du og din mand særeje?

Det er det sidste du tænker på, når du ung og nyforelsket står ved alteret i kirken, og siger dit ja til din store kærlighed. Han smiler til dig og du er blændet at forelskelse. Du smiler til verden og alle de smukke frem mødte gæster. Du har ikke tænkt tanken og har endnu sværere ved at forestille dig at I ikke skal være sammen resten af jeres liv.

Du skænker ikke jeres bidrag til den fælles husholdning en tanke. At din kære farmors kongelige porcelæns samling som I har fået i bryllupsgave, skulle skabe problemer hvis I bliver skilt. Eller andre værdier du medbringer i ægteskabet og vægter med deres personlige værdi, og egentlig ikke skænker den reelle værdi en tanke. Ægtepagt, det er til for dem med millioner. Men det er nu ikke helt korrekt. En ægtepagt kan beskytte de ejendele du medbringer i et ægteskab, til at altid tilhøre dig hvis I en dag skulle gå fra hinanden.

Ofte er det par der måske indgår sit 2. ægteskab der har et mere realistisk billede af hvad der kan ske ved en skilsmisse, og at en ægtepagt ikke er så dårlig en ide. I sær hvis hver af parterne kommer med deres egne børn ind i forholdet.

Der findes så mange gode grunde til trods for kærligheden at sikre sig selv, sine børn, sine ejendele i en ægtepagt.

Du kan som ægtefælle aftale med din mand at have særeje hvis du ikke ønsker at have formuefællesskab, eller hvis du har visse aktiver som du ønsker at holde uden for formuefælleskabet. Men en aftale om særeje er kun gyldig hvis den står i en ægtepagt, der er tinglyst. Derfor er det vigtigt at I som par er enige da oprettelse og tinglysning af en ægtepagt skal foregå med hjælp af en advokat.

Det kan også være tale om at oprette en ægtepagt hvis I vil sikre Jer at pensionerne skal deles ved separation eller skilsmisse. I det hele taget er der flere scenarier der kræver særeje og en ægtepagt der skal tinglyses. En advokat kan hjælpe med skilsmissesæreje, fuldstændig særeje eller kombinationssæreje. Advokaten sørger herefter for at ægtepagten tinglyses, det koster kr.1660, oven i advokatens honorar.

Det findes al for mange dårlige film hvor vi set hvor galt det kan gå, og ligeså mange dårlige noveller med grusomme historier om skilsmisser hvor den ene part bliver grådig. Og det foregår ikke kun på film eller i det skrevne litteratur. Inspirationen er jo hentet fra den virkelige verden, der hvor nok de aller grelleste scenarier foregår, som ikke tåler at filmes, som den med kvinden der klippede al manden støj i stykker og da hun var færdig med det, tog hun malerierne. Eller den hvor manden savede det hele over i 2, så de kunne dele det ligeligt!

Det sker nok ikke for dig, især ikke hvis du har en ægtepagt, den hjælper dig til at sætte rammer og regler når der opstår uenigheder. Så bestil også tid hos en advokat samtidig med at I bestiller tid hos præsten.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *