Hvad er GPS tracking?

GPS er en forkortelse for det engelske begreb ”Global Positioning System”. Vi kender GPS fra vores smartphones og navigationssystemer, hvor vi typisk bruger teknologien til at finde den hurtigste rute fra punkt a til punkt b eller til at finde den nærmeste kiosk eller tøjforretning.

Historien bag GPS

GPS-teknologien blev oprindeligt opfundet af det amerikanske forsvarsministerium i 1983. Her var formålet at udvikle et system, der kunne bruges i militært øjemed. 10 år senere, i 1993, blev systemet dog gjort tilgængeligt for offentlig brug. Det er dog stadig det amerikanske militær, der driver systemet og i krigssituationer har det amerikanske militær derfor mulighed for at gøre systemet utilgængeligt eller mindre præcist for andre end dem selv. Under den kolde krig valgte Sovjetunionen at et lignende system, der går under navnet GLONASS. I EU er der ligeledes et lignende system kaldet Galileo, som gik live i januar 2020.

Hvordan fungerer GPS-sporing?

Hardwaren (GPS-enheden) kommunikerer med de satellitter, der er sat i kredsløb omkring jorden, og angiver GPS’ens lokalitet. Der bliver løbende opsat flere satellitter. Satellitterne udsender radiobølger, som bliver modtaget af GPS-enheden, og herefter ved GPS-enheden, hvornår signalet blev afsendt og hvornår det er modtaget, og kan ud fra disse data beregne den nøjagtige position. Dette princip kaldes triangulering og er også kendt fra eksempelvis politiets opsporingsarbejde, hvor man kan bruge mobilmasters kommunikation med en mobiltelefon til at finde frem til hvor mobiltelefonen befinder sig. Dog på et mindre præcist niveau end ved brug af GPS tracking.

GPS giver vigtig viden om klimaet

Det er dog ikke kun til militære og kommercielle formål, at GPS benyttes. For eksempel kan også klimaforskere drage nytte af GPS-systemet til at få vigtig viden omkring klimaets tilstand. Når der sendes signaler fra satellitter til GPS-enheden passerer disse signaler nemlig gennem jordens atmosfære. Dette giver forskerne mulighed for at iagttage og analysere signalernes rejse mod jorden. Her spiller faktorer som lufttæthed, temperatur og luftfugtighed nemlig ind og påvirker signalernes rejse.

GPS anno 2021

I dag bliver GPS-sporing brugt mere end nogensinde før. Hvad enten vi skal finde sjældne pokemons eller blot finde den nærmeste 7-eleven, så bliver GPS-teknologien taget i brug. Ligeledes bruger virksomheder i høj grad teknologien i deres virksomhedsdrift. Hvad enten det er til flådestyring, vejvisning eller noget helt tredje, så må det formodes, at GPS-teknologien vil komme til at spille en endnu større rolle i fremtiden.

You may also like...