Tagbranchen er efterhånden så velsmurt, at et nyt tag er ingen sag

Det er ingen sag at få lagt nyt tag på huset. Branchen er efterhånden så veludviklet, og hele processen er gjort så automatiseret, at alle de potentielle faldgruber er så godt som udryddet. Entreprenørene kan levere et hav af forskellige løsninger på nye tage, skræddersyet til den enkelte kunde. Dog har de alle det tilfælles, at den grundlæggende teknik er ens, materialerne er ens, og håndværket er ens. Dette betyder, at selv om hvert enkelte tag er unikt, så er det barnemad for en rutineret tømrer at banke et nyt tag på plads.

Det tager i dag under halvt så lang tid for samme antal mand at lægge et nyt tag, som det gjorde for tyve år siden. Dette afspejles også i prisen, der er faldet betydeligt i forhold til dengang. Tager man højde for inflationen, er lønnen til selve arbejdet nede på blot det halve af, hvad samme opgave engang kostede.

De gode nyheder rygtes hurtigt, og takket være mund til mund bestilles der i dag flere nye tage end nogensinde før. Branchen er i vokseværk, og arbejdsløsheden for tømrere og andre relaterede fagfolk er det laveste nogensinde. Nye folk tages ind i rekordfart, og oplæres i faget af de garvede håndværkere der har begået sig i det i årtier. Andre håndværkere, såsom blikkenslagere og muremestre, skifter over til tømrer faget som aldrig før, også selv om oplæringsprocessen er længere end man umiddelbart skulle antage. Det tager som regel mindst fire år, før en tømrer kan anses som færdiguddannet, og det er endda kun med en dygtig mester.

Hele situationen er så god, at byggebranchen for nylig kom med den mest positive udmelding, de længe har gjort. De fortalte om større vækst end nogensinde før indenfor salget af nye tage, og bebudede unge mennesker til at overveje endnu en gang, om de traditionelle håndværker fag måske kunne være det rigtige for dem. Fortsætter udviklingen, står branchen nemlig og mangler meget arbejdskraft allerede indenfor fem år, så tager man indlæringsprocessen for øje, er der ikke meget tid at give af. Skal der kunne leveres et nyt tag indenfor rimelig tid til den tid, er det nødvendigt med en tilgang på mindst tyve procent i antallet af unge mennesker, der fuldfører uddannelsen som tømrer.

Er du en mand, der leder efter en givtig branche at bevæge dig ind på, ville det altså være smart at overveje, om det er noget for dig. Desværre til kvinderne, kan vi ikke give det samme positive råd. Håndværkerfaget er nemlig i det store hele så hårdt et fysisk arbejde, at kvinder har svært ved at holde til det i længden. De der forsøger, melder om mange problemer med ryg og hofter, og mange af dem fortryder deres valg dengang de valgte uddannelse.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *