Havemøblers behandling af danskerne er bestemt af økonomien

I dag er det meget almindeligt med havemøbler i de fleste haver, men vi skal ikke lang tilbage før møbler i haven var en mangelvare.

Danskernes behandling af havemøbler hænger meget sammen med økonomiens udvikling. Når man kigger på havemøblernes historie, er det tydeligt at se, hvornår vi har haft gode tider, og hvornår, vi har haft dårlige tider. Havemøbler kan i princippet holde hele livet, men i de perioder, hvor vi har masser af penge mellem hænderne, bliver havestole og borde ikke behandlet særlig nænsomt – de får lov til at stå ude hele året og smidt væk, så snart de ikke kan klare det mere. I dårlige tider er vi bedre til at passe på vores havestole og borde.

I 1800-tallet var det almindeligt at hente møbler fra stuen ud i haven, når man ville nyde det gode vejr eller en hyggelig frokost i haven. Var der gæster, kunne man altid supplere med primitive havemøbler, som gerne var af træ.

Hvis vi rykker lidt længere op i historien til efterkrigstiden, er det tydeligt, at landets dårlige økonomi har en betydning for folks havemøbler. Her blev havestole og borde fremstillet i solidt materiale, så det kunne holde længe. Man værnede om sine havestole og borde og sørgede for at beskytte dem mod dårligt vejr.

I takt med en forbedret økonomi blev folk også mere sløsede med at passe på deres haveborde og stole, som pludselig ikke længere var en mangelvare. Man fjernede sig stille og roligt fra det sikre træ som materiale og begyndte i 1960’erne og 1970’erne at eksperimentere med andre materialer og farver. I 1980’erne var det farvestrålende plastik, der dominerede stilen inden for havemøbler.

Det blev mere og mere almindeligt at lade de billige havestole og borde stå udendørs hele året og købe nye, når de gamle gik i stykker. Vi kender alle til de hvide plastikstole, der nemt kan stables, og som ikke koster alverden. Og det er nok også de fleste, der har oplevet medtagne og grimme udgaver af disse slags havestole. Havestole og borde udviklede sig til at blive allemandseje og ikke en ejendel, som vi har haft den store respekt for.

Den udvikling er dog ved at vende. I dag er det mere almindeligt, at man investere i flotte og solide havemøbler, som med den rette behandling kan holde hele livet.

Retro-havemøbler er også meget populære, og vi er begyndt at værne om vores haveborde og stole på samme måde, som vi gjorde i efterkrigstiden.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *