CNC fræsning er hurtig og præcis fræsning af hårde materialer

Inden for fræsning af hårde materialer findes flere forskellige metoder: manuelt opereret fræsning, mekanisk automatiseret og CNC fræsning.

CNC fræsning foretages med en CNC-fræser og er den type fræsning, der benytter “Computer Numerical Control”. Det vil sige, at informationerne om den figur, der skal fræses, bliver givet af en computer. Alt man skal gøre, er at tegne en tegning i sit tegneprogram på computeren af det, man skal have fræset og sende det til fræseren.

CNC fræsningen kan foretages på hårde materialer som træ, aluminium og plast. En overfræser monteret på et ALU-stativ kan bevæge sig i alle retninger bestemt af den tegning, som man sender til fræseren.

CNC fræsning er hurtigt og præcist og modsat andre typer fræsning, kan overfræseren bevæge sig vertikalt ud af Z-aksen. Denne form for fræsning er særdeles velegnet til engravering og udskæring af relief skulpturer. Udskæring af et skilt i træ er for eksempel hurtigt klaret, og så ser det imponerende ud, da det ligner noget, der er lavet i hånden af en meget dygtig kunstner.

De fleste CNC fræsere har 3 akser, men til yderst komplicerede opgaver findes fræsere, der har op til 5 akser. Disse kan dog være vanskelige at håndtere, så derfor er de oftest udstyret med CAM.

CAM står for Computer-Aided Manufacturing og betegner brugen af computer software til at håndtere maskinværktøjer.

De, der ofte har brug for en CNC fræser, bygger dem enten selv eller køber den fra en producent. Prisen er dykket i takt med prisfald på elektronik. Derudover er der mange, der benytter firmaer, der har mange års ekspertise inden for CNC fræsning, til at udføre det arbejde, som de behøver. Det kan for eksempel være et nyopstartet firma, der gerne vil have et flot skilt til deres forretning. Mange firmaer, der tilbyder CNC fræsning er med hele vejen – fra den første idé til det færdige produkt.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *