Lær din tandlæge i Hellerup at kende

Tandlæge HellerupNår nu du fast besøger din tandlæge i Hellerup eller København en eller flere gange om året, er det meget rart at vide, hvad de snakker om, når de slynger udtryk som ”Caries”, ”Rodbehandling” eller ”Krone” over disken. Det er også rart at vide hvad din tandlæge i Hellerup eller København snakker om, selvom du blot får den faste tandrensning og scanning. Tandlæge i både Hellerup og København kan snakke lidt af et tandlægesprog, som er uforståeligt for os almindelige mennesker.

Her får du indblik i tandlægernes sprog og udtryk:

Caries

Caries er helt sikkert noget, du har hørt om hos din tandlæge i Hellerup eller København, og det er noget, som næsten alle har af en eller anden grad. Caries er en af de mest normale tandlidelser man kender, og den har været ekstremt udbredt. Efter fluortandpastaen ko på markedet har det dog forbedret mulighederne for at forebygge caries.

Caries er bakterier, der sætter sig på tændendes overflade og som producerer syre, der laver huller i dine tænder. Gradvist vil caries bakterierne misfarve tænderne, hvilket til sidst vil resultere i huller, da misfarvningen gør tanden porøs. Ofte vil din tandlæge i Hellerup eller København opdage disse kommende huller under cariesen ved at mærke efter med en sonde eller ved at puste tanden tør. DU kan mærke caries i dine tænder ved at du i højere grad kan mærke kulde og varme i dine tandnerver, da cariesen gør hullet ned til nerven større og større.

Plastfyldninger

Fortæller din tandlæge i Hellerup eller København dig, at du har huller, der skal fyldes, så vil de ofte foreslå dig, at du skal vælge en plastfyldning. Plastfyldninger er det mest almindelige fyldningsmateriale, da det, til forskel fra for eksempel sølv- og guldplomber, ikke indeholder hverken kviksølv og andre tungmetaller. Det er altså både bedre for miljø og en kviksølvforgiftning hos patienten kan udelukkes. Derudover har man med plast også mulighed for at få en pænere æstetisk finish, hvor man ikke ligger mærke til plomberne i munden.

Plasten din tandlæge i Hellerup eller København bruger til at fylde dine huller består af meget små glaspartikler i en plastmasse. Denne plast binder til din tand og kan derfor forstærke svage tænder. Derudover hærder plast så hurtigt, at du er i stand til at bruge dem, når du forlader din tandlæge i Hellerup eller København.

Sølvamalgamfyldninger

Hvor man før i tiden brugte sølvamalgamfyldninger, også kendt som sølv- og guldplomber, til at fylde huller i svage tænder, bruger man i dag, som beskrevet ovenfor, plastfyldninger. Da sølvamalgamer indeholder kviksølv, der ophobes i kroppen og derfor kan have langsigtede helbredsmæssige konsekvenser, er de fleste tandlæger i Hellerup eller København stoppet med at bruge det.

Rodbehandling

Du har højst sandsynligt prøvet at få en rodbehandling hos din tandlæge i Hellerup eller København. Man skal have en rodbehandling, hvis der er gået betændelse i en nerve i en tand eller dennes rødder – og dét gør ondt. Når først denne nerve er fjernet, fyldes hulrummet med et gummilignende materiale. Når din tand er rodbehandlet er der dog større chance for at tanden knækker, hvorfor mange tandlæger i Hellerup og København foreslår at forstærke tanden med en krone.

Kroner

Har du mistet et tand eller har du brug for en krone til at dække over din egen tand, for at styrke den, så vil din tandlæge i Hellerup eller København højst sandsynligt foreslå dig at få en krone. En krone er fremstillet i enten 100 % porcelæn eller i ædelt metal. Ønsker du at beholde din svækkede tand resten af livet, er en krone den mest holdbare og naturligt udseende løsning.

Læs mere om flere tandbehandlinger her.

 

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *