Malingens historie

Maling er noget, som størstedelen af alle mennesker på et eller andet tidspunkt i deres liv har stiftet bekendtskab med, men hvor mange har egentlig tænkt over, hvad maling egentlig er for noget, og hvor det kommer fra? Det ser vi nærmere på i denne artikel, som vil gå i dybden med baggrunden for maling.

Maling som vi kender den

Hvad er maling? Maling består kort sagt af et farvepigment og et bindemiddel, der påføres en pågældende overflade.

Maling er et flydende materiale, som kort sagt bruges til at ændre farven på en overflade eller en genstand. Maling sørger først og fremmest for at indfarve, men den har også en anden funktion, nemlig at beskytte den overflade eller genstand, der males på. Derudover har den som bekendt en vis æstetisk værdi, som den tillægger den malede genstand.

Maling kan blandt andet forhindre mod mug, skimmel og bakterievækst, men dette afhænger dog af pigmenterne i malingens art. Sølv er fx den farve maling, der oftest bruges i sterile rum.

Der findes dog mange forskellige typer af maling alt afhængigt af, hvad den skal bruges til. Der findes både kunstermaling som akrylmaling og vandmaling, men der findes også vægmaling, gulvmaling, loftsmaling og utallige andre former for maling. Det er dog vigtigt, at man bruger den rette maling i forhold til den genstand, der skal males, så man altså ikke maler sine vægge med akrylmaling eller benytter sig af vægmaling til sine malerier.

maling

Maling i et historisk perspektiv

Der er historisk set sket en stor udvikling inden for maling, og den maling som vi kender i dag, har udviklet sig meget i forhold til den maling, vi kender fra tidligere i historien, hvor man faktisk brugte naturmaterialer som fx æggeblommer, lim og okseblod sammen med naturlige pigmenter som okker, brændt jord og zink.

Pulvermaling

Pulvermaling er et mere sjældent begreb, som der måske ikke er så mange, der kender til. Den benyttes som regel på metaloverflader på hårde hvidevarer, skilte etc.

Pulvermaling sprøjtes i pulverform på malefladen og opvarmes i en ovn, indtil materialet smelter og flyder sammen.

Forskellige typer maling

Der findes som tidligere nævnt mange forskellige typer maling. Disse er listet i nedenstående:

  • Akvarel
  • Akrylmaling
  • Enkaustik (voksmaling)
  • Gouache
  • Kalkmaling
  • Oliemaling
  • Pulvermaling
  • Tempera

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *