Botox indsprøjtninger: Resultater og risici

Botulinum toxin, som er den medicinske betegnelse for botox, er et materiale, der har været kendt i over 100 år og anvendt til medicinske formål i mere end 50 år. Det oprindelige formål med botox var opretning af dovne øjne samt dysfunktionelle øjenlåg. I 2002 blev det godkendt til at udbedre rynker mellem øjne og pande og har sidenhen været anvendt med succes på mere end 11 millioner patienter. I 2004 blev botox godkendt til behandling mod sved, og endvidere blev botox i 2010 godkendt til behandling af migræne.

BotoxEn af de mest almindelige misforståelser er, at botox lammer musklerne i ansigtet. Selv om dette faktisk er muligt med ekstreme mængder af botox, så er de fleste læger trænet til at injicere netop den mængde, der tillader patienten at have begrænset aktivitet i de stressede områder. botox er ikke til for at modvirke udtryk, men for at holde utilsigtet ansigtsgrimasser og rynker nede – botox sletter ikke linjer, men afslapper dem rettere. Dette betyder, at dybere linjer vil blive mindre dybe og overfladiske linjer næsten vil forsvinde, hvilket kan sammenlignes med den effekt et strygejern har på en beklædningsgenstand, når det stryges.

Når botox doseres korrekt, vil de fleste ikke mærke at de har fået botox, men blot finde at huden virker mere afslappet.

Forberedelse af botox

Materialet botox kommer som et krystal-stof fra producenten, som klinikken derefter blander med saltvand eller en anden form for væske. I praksis tilføjes der forskellige mængder væske. Der er ingen rigtig eller forkert mængde, men de fleste læger tilføjer omkring 2-3 ml væske til hver dose. Enkelte klinkker tilføjer en smule mere, hvilket kan give patienterne et falsk indtryk af at de får mere botox, når de i virkeligheden får den rigtige mængde. Det er den samlede dosis af medicinen – ikke mængden af væske – der bringer den ønskede effekt.

Det er vigtigt at huske, at hvis en klinik eller medicinsk spa, der tilbyder botox til et bestemt beløb pr. enhed, er det muligt, at de fortynder botox og dermed giver mindre end den forventede mængde. Det kan tilnærmelsesvist sammenlignes med en udvandet drink på en bar.

Selve proceduren

Når du skal modtage en botox behandling, placeres du i en lettere hævet stilling på en briks, og der områder, der skal injiceres, renses med en nonalkoholisk sæbe. Nogle læger og klinikker anvender en mild bedøvelse – især hvis patienten ikke er vant til det ubehag der er forbundet med injektionen. Herefter injiceres botox i de ønskede områder – typisk er det i 4-5 områder på hver side af panden og 2-3 områder omkring hvert øje.

Efter injektionerne vil patienten normalt blive bedt om at blive liggende på briksen i 2-5 minutter for at sikre at patienten ikke har overdrevet ubehag efter indgrebet. Patienten bør herefter undgå at ligge ned i de næste 2-4 timer. Hvis du er bekymret for at få blå mærker efter indgrebet, bør du undgå almindelige smertestillende, du kan købe i håndkøb.

Resultaterne vil typisk være synlige inden for 3-10 dage – nogle gange før. Mange læger og klinikker anbefaler patienterne at tage billeder af ansigtet før proceduren, således du selv kan se tydelige beviser for resultatet. Der er overraskende mange, der ikke kan huske, hvordan de så ud før proceduren, som bliver forbløffet over den forskel billederne viser.

For nogle kan det være nødvendigt at få yderligere procedurer, såsom anvendelse af fyldstoffer (fx Restylane eller Radiesse) for at yderligere at udrette de nu afslappede rynker. Det kan for nogle også være nødvendigt med mere end en enkelt botox behandling ved dybere rynker.

Risici ved botox indsprøjtninger

De største risici ved botox er muligheden for hovedpine, smerter og influenza. Det er vigtigt at lægen vurderer patientens øjenlåg før injektion, fordi botox ikke nødvendigvis er den bedste løsning – dette er eksempelvis tilfældet ved ekstremt hængende øjenlåg eller kronisk vibrerende øjenlåg.

Et pudsigt faktum er, at hvis patienten tilfældigvis er allergisk over for æg, er det meget vigtigt ikke at bruge botox, fordi det laves med albumin-base (æg).

Desuden må man ikke modtage botox, mens man er gravid.

Resultaterne ved botox

Botox har en typisk holdbarhed hos de fleste på op til 3 eller 4 måneder. Muskelaktivitet vil gradvist vende tilbage til hvad det var før behandlingen, men det er ganske forskelligt for område til område, hvordan resultaterne manifesterer sig. Botox har en tendens til at holde helt hen til den tredje måned, og derefter fortage ganske hurtigt herefter.

Resultaterne kan også variere afhængigt af hvem der udfører behandlingen. Det er meget vigtigt at gå til en læge, som har erfaring med proceduren og har et godt ry for at udføre denne behandling. Producenterne af botox anbefaler at det er læger der udfører behandlingen – frem for sygeplejersker. Det er nøjagtig som med de meste, at dygtighed kommer med erfaring.

Alternativ brug af botox

Der er mange forskellige områder, hvor botox kan anvendes med succes, herunder i panden, ved kragetæer, ”gummy smile” samt på hagen og halsen. Der efterforskes stadigt i brugen af botox på mange af disse områder. Med tiden vil nye alternativer komme på markedet og dette er en spændene udvikling af følge med i.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *