DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) – ømme muskler efter træning

Ømme muskler er noget, vi alle kender til, især efter hård fysisk træning, men hvad tendensen skyldes er faktisk en hel videnskab. Fænomenet hedder DOMS, som står for Delayed Onset Muscle Soreness. På dansk kalder vi det dog for forsinket muskelømhed, og hvad det indebærer, vil vi kigge nærmere på i denne artikel.

Symptomerne på DOMS

Man er som regel ikke i tvivl om, hvorvidt de ømme muskler skyldes DOMS eller noget helt andet, da symptomerne er meget karakteristiske. Som regel vil man kunne mærke muskelømheden efter ca. 12-24 timer efter den fysiske træning fandt sted, og den kan sågar forværres i helt op til 72 timer derefter. Det forklarer, hvorfor man nogle gange oplever en større ømhed to dage efter træning end dagen efter.

Er der tale om DOMS, opstår de ømme muskler kun i forbindelse med fysisk bevægelse, når den pågældende muskel strækkes, eller hvis man trykker på musklen, og der er ofte en del stivhed forbundet med fænomenet.

Her er det rigtigt vigtigt, at man ved disse symptomer kan adskille smerten fra DOMS med en reel skade. Har man DOMS, skader yderligere træning ikke, tværtimod er det bare om at træne ømheden væk, men har man en reel træningsskade, er det meget vigtigt, at man undgår at belaste de ømme muskler og eventuelt holder en pause med træningen.

Myter om DOMS

DOMS er ikke just et nyt fænomen, da der faktisk har været forsket i det i mere end 100 år, men det er først inden for de sidste år, hvor den almindelige befolkning er begyndt at kende til fænomenet i og med fitness og træning i det hele taget er blevet meget populært. I løbet af de godt 100 år der har været forsket i DOMS, har der været en del teorier og myter.

Den mest omtalte teori, og nu myte, er, at man fik ømme muskler, fordi der ophobede sig mælkesyre i den pågældende muskel, men i dag ved man, at mælkesyre absolut intet har at gøre med ømme muskler i forbindelse med DOMS. Mælkesyreniveauet i muskler og blod falder nemlig til normalen inden for en halv til en hel time efter endt træning, og da DOMS er en forsinket muskelømhed kan denne teori altså afkræftes.

Endnu en myte er, og dette vil overraske utallige idrætslærer landet over, at udstrækning efter træning eliminerer DOMS, og dette er ikke rigtigt. I nogle tilfælde kan man faktisk forværre de ømme muskler ved at strække for meget ud.

Hvad gør man så, når det ikke hjælper at strække ud?

Det er naturligvis irriterende, og kan i nogle tilfælde virke meget demotiverende, at være plaget af ømme muskler efter træning, og når nu det er blevet bekræftet, at udstrækning ikke hjælper på ømme muskler i forbindelse med DOMS, vil mange nok være interesserede i at høre, hvad man så gør. Svaret er faktisk meget simpelt: A. Vogel har nemlig udviklet geleen Atrogel, der netop anvendes i forbindelse med ømme muskler efter træning, og den kan købes her.

You may also like...

1 Response

  1. Allan Andersen siger:

    Sikke en informativ artikel! Jeg har aldrig hørt om udtrykket DOMS, men det kommer egentlig ikke bag på mig, at der rent faktisk er et udtryk for ømme muskler.

    En vigtig pointe i artiklen er for mig, at det ikke hjælper at strække ud efter træning. Det har jeg altid fået at vide, og hvis det rent faktisk kan forværre de ømme muskler, så kan jeg bedre forstå, at det i hvert fald aldrig har hjulpet med udstrækningen. Det gider jeg da i hvert fald ikke at bruge tid på længere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *